Услуги на дентален ценътр д-р. Корчев

Избелване

Професионално, кабинетно избелване
Система за домашна употреба

Избелване на зъбите ? Как ?
В свят, завладян от култ към естетиката, искрящата усмивка се превърна в необходим аксесоар. Но как да избелим зъбите си ? И завинаги ли ще останат бели ? Какво всъщност определя цвета на зъбите ?
Коронката на зъба е покрита с емайл, той защитава зъба и е трансперентен, като по този начин пропуска цвета на дентина (ядрото на зъба). Именно цветът на дентина се явява факторът,определящ цвета на съзъбието. Той може да варира от жълтеникаво, кафяво или сиво с примеси на червено.
Това, което обаче притеснява повечето пациенти са т.нар. „петна”. Те могат да бъдат външни,в следствие на оцветяващи храни, напитки, тютюн или вътрешни, резултат от тетрациклинови препарати, травма или флуороза. Днес се счита, че дори вътрешните, инкорпорирани в зъба петна могат да бъдат избелени с подходяща терапия, изготвена от денталния лекар.
Обикновено изборът е между едночасова процедура в денталния кабинет или шини с гел за вкъщи .
Кабинетно, професионално избелване
-Бързи резултати с блестяща усмивка след края на процедурата са предимствата на кабинетното избелване. Използват се относително високи концентрации на пероксиден гел и УВ-лампа, след защита на гингивата. Процедурата трае около 15-20 минути.
Система за домашно избелване
-С индивидуално изработени шини и гел(карбамид пероксид) с по-ниска концентрация на пероксид. Шините се носят час или повече, понякога и по време на сън.
До каква степен ще се избелват зъбите, освен от личното възприятие се влияе и от изходния цвят, а също така от цвета на кожата на лицето и възрастта на пациента. Преди да се притъпи към избелване, стоматологът ще определи изходния цвят и възможния краен резултат с т. нар. разцветки.
Рискове
Макар модерните процедури да се считат за безвредни,ако се изпълняват според предписанията, то възможни са следните странични реакции: - Хиперестезия- повишена чувствителност към студено, горещо или пикантни храни. Обикновенно е временна и бързо отминава.
-Раздразване на гингивата. Отминава до седмица след избелването на съзъбието.
-Необходимост от подмяна на стари обтурации – понякога се налага да се подменят стари обтурации, мостове или коронки, ако са във видимата област, тъй като не подлежат на избелване.
Веднъж избелвани, зъбите трябва да се поддържат, за да се запази резултатът.